BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

PPSC Lecturer Physics Mcqs Paper 2015

PPSC Lecturer Physics Mcqs Paper 2015

 

phy.. phy. phy physics

PPSC Lecturer Education Mcqs Paper 2015

PPSC Lecturer Education Mcqs Paper 2015

lec edu paper 2015 lec edu paper 2015.gif002

PPSC Lecturer History Mcqs Paper 2015

PPSC Lecturer History Mcqs Paper 2015

histroy histroy.gif002 histroy.gif003

NTS MEPCO Recruitment Past Paper 2015

NTS MEPCO Recruitment Past Paper 2015

 

1.            power factor? Answer: true power/apparent power

2.            To reduce cost of power generation?

Answer: Load factor(higher/increase)+Diversity factor(higher increase)

3.            An Ideal voltage source has internal resistance

Answer: 0Ω Resistance

4.            An Ideal current source has internal resistance

Answer: ∞Ω Resistance

5.            ____ is defined as the measure of instrument by which it is error free

A.            Accuracy

B.            Precision

C.            Resolution

6.            Electrical lines of force about a negative charge are

A.            Circular, anticlockwise

B.            Circular, clockwise

C.            Radial, inward

D.            Radial, outward

Answer: C

7.            A _____ meter is used a null detector in wheatstone bridge

A.            Ammeter

B.            Voltmeter

C.            Galvanometer

Answer: voltemeter

8.            A moving iron ammeter coil has few turns of thick wire in order to have:

A.            Low resistance

B.            High sentivity

C.            Effective damping

D.            Large scale

Answer: A

9.            A permanent magnet coil meter has which features

A.            Low power consumption

B.            no hysteresis loss

C.            reduced eddy current

D.            reduced damping

E.            all

10.          A digital signal is what in

A.            Dicrete

B.            Discrete in time

C.            Discrete in amplitude

D.            Discrete in neather time nor amplitude

E.            Discrete in both amplitude and time

Answer: E

11.          The EM field and current are concentrated close to the surface of the conductor. The phenomenon is called?

Answer: Skin Effect

12.          The wavelength of an EM wave after reflection at an angle on a surface

Answer: Increases in the actual direction of propagation

13.          When electric field is parallel to the plane of incidence, the electromagnetic wave is said to be

Answer: Parallel polarized

14.          Δ x H = J + D is Maxwell equation

15.          Bucholz relay is used in Transformer Protection

16.          Gates between following range reffered by MSI

17.          Gates between following range reffered by LSI

18.          Which type of system is referred by pneumatic system

A.            Pressure

B.            Hydraulic

C.            Fluid

19.          Solid grounding is used for voltages

a.            above 220 kV

b.            above 11 kV

c.             below 660 V

d.            below 115 V

Answer: C

20.          Cross over distortion is

Answer: Class B

21.          The channel of a JFET is between the

A.            Gate and drain

B.            Drain and source

C.            Gate and source

D.            Input and output

Answer: B

22.          Velocity saturation in MOSFET is

23.          Which type of engine uses maximum air fuel ratio

A.            Petrol engine

B.            Gas engine

C.            Diesel engine

D.            Gas turbine

E.            Hydro turbine

24.          If ROC (Region of Convergence) does not converge

25.          Transfer function is

A.            Mathematical model

B.            System with no physical structure

C.            Can be calculated through differential equations

26.          In LTI system is characterized by

A.            Impulse input

B.            Step input

27.          When the current decreases to 2% the power in bulb decrease to

28.          Question about Convolution

29.          Which bulb operates on lowest power

A.            Night bulb

B.            Neon bulb

C.            GLS bulb

D.            Torch lamp

Answer: D

30.          Which thing happens in gas discharge lamps

Answer: Ionization in vapor or gas

31.          Continuous signal in the time domain in frequency domain

32.          Superposition theorem relates to

33.          Which of the following relay is used in Motor for protection

Answer: Thermal relay

34.          Kilowatt hour is the unit of

Answer: Energy

35.          In z transform cos pi/4 is the period is equal to

36.          What will be the sampling frequency that reveals the same sampled signal

37.          Which transistors are used in TTL? Bipolar

38.          Which system used dc to dc high voltage gain

A.            Solar system

B.            Battery backup

39.          Which statement is false for switching regulators

40.          To decrease the power in control system we use

41.          Power plant the availability of power is least for

A.            Wind

B.            Solar

C.            Tidal

D.            Geothermal

E.            Bio gass

42.          A diode that has a negative resistance characteristics is the

A.            Schottkey diode

B.            Tunnel diode

C.            Hot-carrier diode

D.            Laser diode

E.            Zener Diode

Answer: B

43.          Common mode rejection ratio is the ratio of

Answer: Differential mode gain to Common Mode gain

44.          Resolution of ADC is defined as the no of bits in

Answer: Output

45.          The control system is used for

46.          Horizontal line in the s plane is for

47.          Recharge able batteries are called? Secondary batteries

48.          The batteries which are charged and discharged continuously

49.          Which system needs more stability

A.            Automatic washing machine

B.            Traffic signal system

C.            Home heating system

D.            Motor with position control

 

50.          Natural frequency in the control system represents

51.          For measuring small resistance we use

Answer: Kelvin bridge

52.          Hay bridge is used for the measurement of

Answer: Inductance

53.          ____ bridge used for the measurement of resistance

Answer: Wheatstone bridge

54.          In three phase 4 wire system how many voltages are available

Answer: Two

55.          _____ acts as voltage controlled variable capacitor

Answer: Varactor

56.          By which a meter after checking with no current returns to its previous state

Answer: Controlling Torque

57.          By connecting a shunt of higher value in ammeter what will decrease

Answer: Current sensitivity decreases

58.          If z transform lies in ROC then

A.            System is stable

B.            Inverse of system is stable

C.            Both system and its inverse are unstable

D.            Both system and its inverse are stable

59.          If R1 is the resistance of a coil of copper at t oC and RT is the resistance at T oC and also the resistance

temperature coefficient of copper per degree centrigrade at 0oC is 1/234.45, then Rt/RT

(A) (1+t) / (1+T)

(B) (1+ 234.45t) / (1+234.45 T)

(C) (234.45 + t) / (234.45 + T)

(D) (234.45 + t2 ) / (234.45 + T 2).

60.          The shunt winding of a motor has a resistance of 85 ohm at 22oC. When the motor runs at full load, its

resistance increases to 100 ohms. The resistance temperature coefficient of winding per 0oC is 0.004. The rise in

temperature of the winding will be nearly

(A) 20oC

(B) 50oC

(C)70oC

(D) 100oC.

61.          Wimbledon Tournament is for? Lawn Tennis

62.          All organizations share

63.          For minimum input a person has got the output he has used the resources

efficiently

64.          Sharjah is in? UAE

65.          Against Nehru’s Report Qaid-e-Azam proposed a solution of how many points? Answer: 14 points

 

66.          the punishment for robbery in Islam

67.          on simple series question (___, 15, 19, 24,) answer 12

68.          Which of the following Rukn-e-Islam is called a shield? Answer: Fasting

69.          What is the literal meaning of word Qiblah? Answer: In front of

70.          Northern end of Pakistan is occupied by western range of which of following? Answer: Himalayan range

71.          The ancient name of IRAN

72.          TLRIA is to WOULD then YBVLKA is for? BEYOND

73.          Which word will be in the middle select and tick that one

A.            Rigorous

B.            Retrospective

C.            Remove

D.            Revive

E.            rumor

74.          on 6th September India attacked

75.          Washington DC is called ____ (City of Magnificent Distance)

 

PPSC Lecturer Chemistry Mcqs Paper 2015

PPSC Lecturer Chemistry Mcqs Paper 2015

10426146_828715323910300_499664051763156363_n 10458076_828715313910301_4504813587831441682_n 11401490_828715307243635_4328381443536749750_n 11427736_828715320576967_6596825432799547670_n 11535843_828715310576968_2413151012695321346_n

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes