BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

University Of Health Sciences UHS MBBS Biochemistry Mcqs Paper

University Of Health Sciences UHS MBBS Biochemistry Mcqs Paper

University Of Health Sciences UHS MBBS Biochemistry Mcqs Paper

Q1-How Bilirubin is made water soluble in Body ? 1

Ans: How Bilirubin is made water soluble by its conjugation with glucoronic acid.

Q2- What is the color of Bilirubin ? 1

Ans : The color of bilirubin is Yellow .

Q3- What is Calcitriol , Calcitriol synthesis occours in which organ ?

Which enzyme is required for its synthesis ?

Ans : Calcitriol is the active form of Vitamin D ( 1,25 DHCC)

Calcitriol synthesis occours in Kidney from 25-Hydroxycholecactrol

Q4- Give four conditions in which hypocalcemia may develop ? 2

Hypoalbuminemia
Chronic renal failure
Hypoparathyrodism
Psedudo Hypoparathyrodism
Vitamin D deficiency
Q5: Which amino acid is mainly is oxidatively deamionated in liver ? 1

ANs : Glutamate is mainly oxidatively deaminated In liver.

Q6: Which enzyme catalyzes this reaction ?1

Ans : Glutamate dehydrogenase catalayzes the oxidative deamination of glutmate.

Q7:Bile salts and bile pigments are seen in excess quantities in urine in which condition ?

ANs : In case of biliary tract obstruction ( Obstructive Jaundice ) 2

Q 8:How many isozymes of LDH are found in body ?

ANs :Five isozymes of LDH are found in body ( LDH1 –LDH5)

Q 9:LDH requires which coenzyme ?

Ans :NAD is required is by LDH

Q 10 : In which four conditions hypercholesterolemia may be commonly seen ?

Diabetes Mellitus
Biliary tract obstruction
Nephrotic syndrome
Hypothyrodism
Q 11: For synthesis of creatine in body which standard amino acids are used ?

Ans : Glycine , Arginine and methionine

Q 12 : Degradation of heme to biliverdin releases which gas ?

Ans : Carbon monoxide (CO) is released .

Q 13 : Which enzyme catalyzed the conversion of biliverdin to bilirubin in body ?

Ans : Biliverdin Reductase

Q 14 : Name any two plasma proteins with antiprotease activity .

Antichymotrypsin
Alpha 2 microglobulin
Q 15 : Name the isozymes of creatine kinase .

Ans : Isozymes of CPK are CK-MB , CK-MM and CK-BB

Q 16 : What is the significance of CK-MB ?

Ans : It is raised in the patients of Myocardial Infraction

Q 17 : What are the precautions to take before performing oral glucose tolerance test ?

Ans :

Patients should be an average carbohydrate diet three days prior to test.
Patients should fast overnight (10-12 hrs fast)
Patients should avoid insulin or other drugs which can interfere with carbohydrate metabolism
Patient should not take breakfast on the day of test.
Q 18: What is renal glucosuria and renal threshold ?

Ans: In Renal Glucosuria , glucose is extracted in urine due to lowering of renal threshold . The blood glucose levels are within normal limits.

Renal Threshold is the maximum blood level of any substance after which it starts appearing in the urine. It is 180 mg/dl for glucose .
Q 19 : Which plasma protein binds to extacorpuscular hemoglobin ?

Q 20 : Which plasma protein principally transports iron ?

Q 21 : Which ketoacid is formed by the transamination of aspartate catalyzed by AST ?

Ans : Oxaloacetate is produced .

Q 22 : Name any two conditions in which elevated AST activity may observed in plasma .

Ans : Myocardical Infraction , Alcohloic Hepatits , Dermatomyopathies .

Q 23 : What is the normal range of serum calciu ?

Ans : It ranges from 8.5 -10.5 mg/dl ; some books mention 9-11 mg/dl.

Q 24 : In which form calcium is present in plasma ?

Asns : In plasma it is present in three forms Ionized calcium which is active form , protein bound mainly with albumin , and complexed with citerates , phosphates and bicarbonates .

Q 24 : What are the sources of TWO nitrogen atoms of urea molecule synthesized in liver via urea cycle ?

Q 25 : What is the effect of increased activity of glutathione reductase ?

Ans ; For its activity glutathione reductase requires NADPH from HMP pathway leading to increased production of ribose 5 phosphate which in turns provides more PRPPleading to overproduction of purines causing hyperurecemia .

Q 26 : Name any two sources of ammonia In our body ?

Ans : Sources are : Transamination and Deamination of amino acids form catabolism of nucleic acids , from the urea by the action of bacterial enzymes in GIT etc .

Q 27 ; What is normal urea conc. In plasma ?

Ans : 20 -50 mg/dl

University Of Health Sciences UHS MBBS Biochemistry Mcqs Paper

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes