BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

NTS GAT Subject Test Sample Paper of Education

NTS GAT Subject Test Sample Paper of Education

 

 

 

Sample Paper

Education

 

 

 

 

 

PAPER WEIGHTAGES

S. No

SECTION

PERCENTAGE

1.

VERBAL

15

2.

ANALYTICAL REASONING

15

3.

SUBJECT

70

 

 


VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to E) below each.

 

  1. 1.    Despite the _____ of the materials with which Tahira had worked, many of her glass masterpieces have survived for more than seventy years.

 

  1. A.       beauty
  2. B.       translucence
  3. C.        abundance
  4. D.       majesty
  5. E.        fragility

 

  1. 2.    Although ancient tools were __________ preserved, enough have survived to allow us to demonstrate an occasionally interrupted but generally __________ progress through prehistory.

 

  1. A.   partially … noticeable
  2. B.   superficially … necessary
  3. C.    unwittingly … documented
  4. D.   rarely … continual
  5. E.    needlessly … incessant

 

  1. 3.    Hamid viewed Maria to be _____; she seemed to be against any position regardless of its merits.

 

  1. A.       heretical
  2. B.       disobedient
  3. C.        contrary
  4. D.       inattentive
  5. E.        harried

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 4.    POISON: TOXIC::

 

  1. A.       mixture: soluble
  2. B.       sugar: sweet
  3. C.        medicine: prescribed
  4. D.       milk: bottled
  5. E.        solid: liquid

 

  1. 5.    PASSIVE : ACTIVE::

 

  1. A.       resist : beaten
  2. B.       mope : gloomy
  3. C.        grow : small
  4. D.       hassle : obnoxious
  5. E.        accept : questioning

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 6.    MIRACLE:

 

  1. A.       usualness
  2. B.       wonder
  3. C.        marvel
  4. D.       sensation

 

  1. 7.    MONOTHEIST:

 

  1. A.       psychologist
  2. B.       analyst
  3. C.        polytheist
  4. D.       physicist

 

Read the passage to answer question 8-10

 

Young people must be educated in modern science, its methods and its mental attitudes. Without this education they will find the modern world utterly incomprehensible. But they cannot be good citizens of the world, or of their own national state, unless they are intellectually and imaginatively aware of the values which underlie human beliefs, motives and conduct. In this troubled period of human history, religion and the humanities are as vital as science to the education of good members of a good society.

 

  1. 8.    “Incomprehensible” can best be replaced by

 

  1. A.       understandable
  2. B.       explicable
  3. C.        reasonable
  4. D.       beyond your understanding

 

  1. 9.    “Troubled period of human history” refers to

 

  1. A.       primitive times
  2. B.       modern times
  3. C.        good times
  4. D.       bad times

 

10. The discussion of “values” in the passage serves primarily to illustrate the importance of education of

 

  1. A.       modern sciences
  2. B.       religion or humanities
  3. C.        religion and humanities
  4. D.       modern sciences along with religion and humanities

 


ANALYTICAL REASONING

 

Questions 11-15

 

A map representing countries R, S, W, X, Y and Z is to be drawn. Adjacent countries cannot be the same color on the map.

The only countries adjacent to each other are as follows:

R, S, X and Y are each adjacent to W.

X is adjacent to Y.

R and S are each adjacent to Z.

 

11. Which of the following is a pair of countries that must be different in color from each other?

 

  1. A.       R and X
  2. B.       S and X
  3. C.        S and Z
  4. D.       X and Z
  5. E.        Y and Z

 

12. If X is the same color as Z, then it must be true that

 

  1. A.       R is the same color as Y
  2. B.       S is the same color as X
  3. C.        X is the same color as Y
  4. D.       S is a different color from any other country
  5. E.        W is a different color from any other country

 

13. Which of the following is a pair of countries that can be the same color as each other?

 

  1. A.       R and S
  2. B.       S and W
  3. C.        W and X
  4. D.       W and Y
  5. E.        X and Y

 

14. Which of the following countries can be the same color as W?

 

  1. A.       R
  2. B.       S
  3. C.        X
  4. D.       Y
  5. E.        Z

15. If the fewest possible colors are used and one of the countries is the only one of a certain color, that country could be:

 

  1. A.       W, but not any of the other countries
  2. B.       Z, but not any of the other countries
  3. C.        R or S, but not any of the other countries
  4. D.       W or X or Y, but not any of the other countries
  5. E.        W or Y or Z, but not any of the other countries

The football coach at Government College, Faisalabad noticed that some of his players were frequently late to morning football practices and seemed somewhat lethargic after they did arrive. He directed his assistant coach to look into the matter. The assistant coach reported back that most of the late and less active players belonged to fraternities on campus which were renowned for their frequent and late-night parties. The head coach then prohibited all of his football players from being members of fraterni­ties. He reported that this would ensure that his players would get to practice on time and that they would have more productive practice sessions.

 

16. The head coach’s reasoning is not sound because he fails to establish which one of the following?

 

  1. A.       He fails to establish a system to monitor his players’ fraternity membership and to impose penalties for those who do not follow his new rule.
  2. B.       He fails to establish that his players are physically big and strong enough to be successful football players.
  3. C.        He fails to establish that his new policy will ensure that at least some of his football play­ers will go to bed at a more reasonable hour.
  4. D.       He fails to establish that his best football players did not belong to fraternities anyway.
  5. E.        He fails to establish that the success of them fraternity system will not suffer if the football players are precluded from becoming members.

 

Questions 17-22

 

In a shop, at Liberty Market, Lahore, three sizes of hats small, medium and large are stored in four sealed boxes.

For each of the three sizes of hats, there are exactly three boxes that contain that size.

Four labels accurately reflecting the contents of the boxes were prepared.

However, only two of the labels were placed on the correct boxes, and the other two labels were placed on the wrong boxes.

 

As a result, the boxes are labeled as follows:

Box 1 - Small and medium

Box 2 - Small and large

Box 3 — Medium and large

Box 4 — Small, medium, and large

 

17. If box 3 actually contains no small hats, which of the following must be true?

 

  1. A.       Box 1 is correctly labeled.
  2. B.       Box 2 is correctly labeled.
  3. C.        Box 3 is correctly labeled.
  4. D.       Box 1 contains no small hats.
  5. E.        Box 2 contains no medium-sized hats.

 

18. If box 4 actually contains no small hats, which of the following must be true?

 

  1. A.       Box 3 is correctly labeled.
  2. B.       Box 4 is correctly labeled.
  3. C.        Box 1 is incorrectly labeled.
  4. D.       Box 2 is incorrectly labeled.
  5. E.        Box 3 is incorrectly labeled.

 

19. If box 1 is correctly labeled, which of the following must be true?

  1. A.       Box 2 contains no small hats.
  2. B.       Box 2 contains no medium-sized hats.
  3. C.        Box 2 contains no large hats.
  4. D.       Box 4 contains some small hats.
  5. E.        Box 4 contains some large hats.

 

20. If box 1 and box 4 are the mislabeled boxes, which of the following must be true?

 

  1. A.       Box 1 contains some hats of all three sizes.
  2. B.       Box 2 contains some hats of all three sizes.
  3. C.        Box 3 contains some hats of all three sizes.
  4. D.       Box 3 contains no medium-sized hats.
  5. E.        Box 3 contains no large hats.

 

21. If box 1 and box 4 are the correctly labeled boxes, which of the following must be true?

 

  1. A.       Both box 1 and box 2 contain small hats.
  2. B.       Both box 1 and box 2 contain medium-sized hats.
  3. C.        Both box 1 and box 3 contain medium-sized hats.
  4. D.       Both box 2 and box 3 contain small hats.
  5. E.        Both box 3 and box 4 contain medium-sized hats.

 

22. If at least small and medium-sized hats are known to be in box 4, which of the following must be true?

 

  1. A.       If box 1 contains at least small and medium-sized hats, box 2 contains large hats.
  2. B.       If box 1 contains only small and medium-sized hats, box 2 contains small hats.
  3. C.        If box 2 contains only small and medium-sized hats, box 1 does not contain small hats.
  4. D.       If box 2 contains at least medium-sized and large hats, box 4 does not contain large hats.
  5. E.        If box 3 contains at least small and large hats, box 2 does not contain large hats

 

 

 

 

SUBJECT

 

23. The method which investigates the quantitative relationship between physical events and corresponding psychological events is known as

 

  1. A.       Clinical method
  2. B.       Psychophysical method
  3. C.        Experimental method
  4. D.       Differential method

 

24. which statement is not the characteristic of growth and development

 

  1. A.       Development is continuous
  2. B.       Development is orderly
  3. C.        Development is sequential
  4. D.       Development is non inter-related

 

25. The domain which deals with character is:

 

  1. A.       Cognitive domain
  2. B.       Affective domain
  3. C.        Psychomotor domain
  4. D.       Integrated domain

 

26. Evaluation is related to:

 

  1. A.       Cognitive domain
  2. B.       Affective domain
  3. C.        Psychomotor domain
  4. D.       Integrated domain

 

27. Variation in the score of an individual from time to time could be judged by the reliability technique of

 

  1. A.       Parallel forms
  2. B.       Rational equivalence
  3. C.        Split half
  4. D.       Test retest

 

28. The type of test used for obtaining dependable ranking of students is

 

  1. A.       Norm referenced
  2. B.       Diagnostic
  3. C.        Prognostic
  4. D.       Criterion referenced

 

29. A researcher is doing a study of peer groups in middle school. She interviews 5 girls and 5 boys. She is doing a grounded theory study; hence, she decides to generate her codes as she scans through her transcriptions of her data. These codes are labeled:

 

  1. A.       A priori codes
  2. B.       Post hoc codes
  3. C.        Inductive codes
  4. D.       Master list codes

30. Tendency towards group membership can be used as an,

 

  1. A.       Special teaching device
  2. B.       Inefectual teaching device
  3. C.        Unorganized teaching device
  4. D.       Effective teaching device

 

 

 

 

 

 


                            Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

D

3

C

4

B

5

E

6

A

7

C

8

D

9

B

10

D

11

C

12

E

13

A

14

E

15

D

16

C

17

C

18

E

19

E

20

A

21

B

22

A

23

B

24

D

25

B

26

A

27

D

28

A

29

C

30

D

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes