BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Testing Service NTS Sample Paper of DAE (COMBINED)

National Testing Service NTS Sample Paper Of DAE (COMBINED)

National Testing Service NTS Sample Paper of DAE (COMBINED)

 

 

 

SAMPLE PAPER

DAE (COMBINED)

 


ENGLISH

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate option from the given lettered choices (A to D) below each.

 

  1. 1.    Almost everyone has trouble ______ at one time or another.

 

  1. A.       sleeping
  2. B.       for sleeping
  3. C.        sleep
  4. D.       slept

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    CARPENTER: SAW::

 

  1. A.       stenographer: typewriter
  2. B.       painter: brush
  3. C.        lawyer: brief
  4. D.       tailor: scissors

 

  1. 3.    METAPHOR: LITERAL::

 

  1. A.       biography: accurate
  2. B.       melody: spoken
  3. C.        poem: rhythmic
  4. D.       anthem: patriotic

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 4.    EXAGGERATION:

 

  1. A.       strange
  2. B.       direct route
  3. C.        amplification
  4. D.       understatement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Questions 5-9 are based on the following passage.

 

A great scholar recognized that, while all men should have equal opportunity, all did not have the same capacity. Some had the ability to earn more than others. But he believed that those who had talent would be performing the work of society if they used their talent wisely and well. He said that he would allow a man of intellect to earn more and not suppress his talent. But it was his view that the bulk of his larger earnings should go to the common fund. Those with talent and opportunity would find their fulfillment as trustees.

He extended this concept of trusteeship to cover all fields of life.

 

  1. 5.    The scholar mentioned in the passage never believed in

 

  1. A.       social equality
  2. B.       equality of opportunities
  3. C.        political equality
  4. D.       complete equality in all respects

 

  1. 6.    The scholar’s trusteeship concept is

 

  1. A.       a philosophy
  2. B.       applicable to social life only
  3. C.        applicable to all fields of life
  4. D.       irrelevant today

 

  1. 7.    According to him, one can serve the society

 

  1. A.       if one is talented
  2. B.       if one used his talent wisely
  3. C.        if one earned well
  4. D.       if one worked honestly

 

  1. 8.    The passage primarily discusses the scholar’s

 

  1. A.       Character
  2. B.       Views
  3. C.        Services
  4. D.       Personality

 

  1. 9.    He believed that a man of intellect should

 

  1. A.       earn as much as he needs
  2. B.       earn for others, not for himself
  3. C.        earn more and not suppress his talent
  4. D.       live on charity

 


ANALYTICAL REASONING

 

Questions 10-13

 

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review. The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

                           

At least three of the five published articles must be dance articles.

If J is chosen, then M cannot be.

If F is chosen, then J must also be chosen.

 

10. If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

 

  1. A.       F
  2. B.       G
  3. C.        H
  4. D.       J
  5. E.        K

 

11. How many acceptable groupings of articles include J?

 

  1. A.       One
  2. B.       Two
  3. C.        Three
  4. D.       Four
  5. E.        Five

 

12. The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

 

  1. A.       F
  2. B.       G
  3. C.        J
  4. D.       L
  5. E.        M

 

13. If G is chosen for the issue, which of the fol­lowing must be true?

 

  1. A.       J is not chosen
  2. B.       Exactly three dance articles are chosen
  3. C.        H is not chosen
  4. D.       All four of the dance articles are chosen
  5. E.        F is not chosen

 

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a traveler is to stay for more than seven days, however, a spe­cial visa is required.

 

14. If the statements above are true, which of the following must also be true?

 

  1. A.       A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa
  2. B.       Many travelers who stay in the Republic do not need visas
  3. C.        Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the appropriate visas
  4. D.       Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas
  5. E.        Travelers who merely pass through the Republic while this route to other destinations do not need visas


GENERAL KNOWLEDGE

 

15. Radar cannot determine:

 

  1. A.       Size of object
  2. B.       Speed of object
  3. C.        Distance of object
  4. D.       Direction of motion of object

 

16. Usama bin Ladin was a citizen of:

 

  1. A.       Afghanistan
  2. B.       Libya
  3. C.       Iraq
  4. D.      Saudi Arabia

 


SUBJECT

 

17. The gauss is a unit of:

 

  1. A.       Overall magnetic field strength
  2. B.       Ampere-turns
  3. C.        Magnetic flux density
  4. D.       Magnetic power

 

18. Rate of doing work is called:

 

  1. A.       Energy
  2. B.       Power
  3. C.        Force
  4. D.       None of the above

 

19. A person who designs a computer program is:

 

  1. A.       A designer
  2. B.       An analyst
  3. C.        A programmer
  4. D.       None of the above

 

20. A _____ is a computer network used for communication among computer devices close to one person.

 

  1. A.       Personal area network
  2. B.       LAN
  3. C.        WAN
  4. D.       All of the above

 


 

 Answer KEYS

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

D

3

B

4

E

5

D

6

C

7

B

8

B

9

B

10

E

11

C

12

A

13

E

14

A

15

A

16

D

17

C

18

B

19

C

20

A

 

 

National Testing Service NTS Sample Paper Of DAE (COMBINED)

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “National Testing Service NTS Sample Paper of DAE (COMBINED)”

  1. tariq says:

    168099 to my e mail add

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes