BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Testing Service NTS Sample Paper of Assistant Director Technical Civil

National Testing Service NTS Sample Paper of   Assistant Director Technical Civil

CIVIL ENGINEERING

1.    The strength and quality of concrete depend upon:

A.       grading of the aggregates

B.       surface area of the aggregates

C.        shape of the aggregates

D.       surface texture of the aggregates

E.        All of the above

2.    On a pavement with parabolic camber, the angle of inclination of the vehicles will be:

A.       more at crown

B.       less at the edges

C.        more at the edges

D.       same at edges and crown

E.        None of the above

3.    The water content of soil is defined as ratio of:

A.       volume of water and volume of given soil

B.       volume of water and volume of voids in given soil

C.        weight of water and weight of air in voids

D.       weight of water and weight of solids of given mass of soil

 

4.    Molecules of the fluids get attracted due to:

A.       Capillarity action

B.       Surface tension

C.        Adhesion

D.       Cohesion

E.        None of the above

5.    The convective type rainfall is caused by:

A.       thermal or orthographic convection

B.       sudden pressure drop

C.        gradual pressure drop

D.       None of the above

6.    The use of ______ is to show the objects appear lower than their actual position.

A.       Pacing

B.       Reflection

C.        Refraction

D.       Curvature

7.    Stirrups are provided in reinforced concrete beams to:

A.       Strengthen the steel

B.       Strengthen the concrete

C.        Control the bending failure

D.       Control the shear failure

8.Quenching of steel is not possible in:

A.       tap water

B.       furred or liquid salts

C.        oil

D.       liquid nitrogen

E.        None of the above

9.When the retaining wall is used to support the end of a bridge span as well as retaining the earth backfill it is called:

A.       Culvert

B.       Abutment

C.        Dam

D.       Pile

 

10.All of the following are examples of ceramic materials EXCEPT:

A.       Bakelite

B.       aluminum oxide

C.        magnesium oxide

D.       soda-lime glass

E.        clay

 

Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

E

2

C

3

D

4

C

5

A

6

D

7

D

8

D

9

B

10

A

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes