BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Testing Service NTS Sample Paper of Assistant Director Electrical

National Testing Service NTS Sample Paper of Assistant Director Electrical

ELECTRICAL ENGINEERING

 

1.    The phenomenon in which a changing current in coil induces an e.m.f. in itself is called:

 

A.       Self induction

 

B.       Mutual induction

 

C.        Electromagnetic induction

 

D.       Electrification

 

2.    If a dielectric is placed in an electric field, the field strength will:

 

A.       become zero

 

B.       increase

 

C.        decrease

 

D.       remain the same

 

3.    Which of the following plants has the highest capital cost?

 

A.       Diesel power plant

 

B.       Thermal power plant

 

C.        Nuclear power plant

 

D.       Hydro power plant

 

4.    If an input A is given to an inverter, the out put will be:

 

A.       1/A

 

B.       1

 

C.        

 

D.       None of the above

 

5.    Function of microprocessor is to:

 

A.       Store the system software

 

B.       Store the user’s application package

 

C.        Process data and generate signals necessary to central the system

 

D.       Run a memory self test program when the system is switched on

 

6.    Sheath is used in the cables to:

 

A.       Provide proper insulation

 

B.       Avoid the chances of the rust on the strands

 

C.        Provide strength to the cable

 

D.       Prevent the moisture from entering the cable

 

7.    An open loop system:

 

A.       Respond well to incorrect system models

 

B.       Correct for disturbances acting on the system

 

C.        Has a control K = 1 in the close loop system

 

D.       Must be altered manually to deal with the disturbance

8.Fleming’s left hand rule is applicable to:

 

A.       Dc generator

 

B.       Alternator

 

C.        Dc motor

 

D.       Transformer

 

9.Chopper control for DC motor provides variation in:

 

A.       In put voltage

 

B.       Frequency

 

C.        Current

 

D.       None of the above

 

10.Maximum power is transferred to load whence:

 

A.       The load impedance is higher than the source equivalent impedance

 

B.       The load impedance is lower than the source equivalent impedance

 

C.        The load impedance is equal to the source equivalent impedance

 

D.       The load impedance equal to the complex conjugate of the source equivalent impedance

Answer Keys

 

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

C

3

C

4

C

5

C

6

D

7

D

8

C

9

A

10

D

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes