BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Testing Service NTS Sample and Past Paper of CAT A Account Officer

National Testing Service NTS Sample and Past Paper of CAT  A  Account Officer

 

 

 

 

Sample Paper HEC CAT A

ACCOUNT OFFICER

 

 

 


VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

  1. 1.    A son was born ________ her.

 

  1. A.       to
  2. B.       of
  3. C.        from
  4. D.       by

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    LIQUID: HYDRAULICS::

 

  1. A.       motion: dynamics
  2. B.       water: hydroponics
  3. C.        data: statistics
  4. D.       music: eurythmics

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 3.    PUBLIC:

 

  1. A.       civic
  2. B.       private
  3. C.        republic
  4. D.       long

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

  1. 4.    ANALOGY:

 

  1. A.       contract
  2. B.       contest
  3. C.        similarity
  4. D.       necessity

 

Read the passage to answer Questions from 5 to 7

 

Fame or greatness is the ultimate reward of constant perseverance. Edison, the most talented inventor, had to face poverty and neglect in the early stages of his career. Recognition came to him by slow degrees. Indeed, the story of all great men is one of patient labour and steady application.

 

  1. 5.    The expression ‘ ultimate reward ‘ signifies

 

  1. A.       Final achievement
  2. B.       Gain in fame
  3. C.        Intention
  4. D.       Out-put

 

  1. 6.    Talented means

 

  1. A.       Intelligent
  2. B.       Skilled
  3. C.        Expert
  4. D.       God-gifted

 

  1. 7.    Select the nearest choice for ‘recognition’ from the word given below

 

  1. A.       Acknowledgment
  2. B.       Confession
  3. C.        Acquaintance
  4. D.       Understanding

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANALYTICAL REASONING

 

Questions 8-11

 

A musical workshop that restores used theremins operates according to the fol­lowing schedule:

 

A theremin is examined three calendar days after it is received in the workshop. (Thus, if it is received on the first day of the month, it is examined on the fourth.) On the next Monday following the examination, the theremin is deliv­ered to the restoration room.

 

Restoration work may be finished one, two, or three calendar days after the theremin is delivered to the restoration room. On the next Wednesday following the completion of the restoration work, the theremin cover is varnished. Two calendar days later, the varnish is dry and the theremin may be shipped. All restored theremins are shipped at the close of business on the 15th or the 30th day of the month.

 

This year, the first day of the month of January is a Friday.

 

  1. 8.    If the workshop receives a steady supply of used theremins, on how many days during January will theremin cover varnishing take place?

 

  1. A.       Two
  2. B.       Three
  3. C.       Four
  4. D.      Five
  5. E.       Six

 

  1. 9.    If a used theremin is received at the workshop on Tuesday January 5th, its restoration work will be complet­ed no later than

 

  1. A.       Monday the 11th
  2. B.       Wednesday the 13th
  3. C.        Thursday the 14th
  4. D.       Friday the 15th
  5. E.        Wednesday the 20th

 

10. In order to be certain that a restored theremin will be shipped from the workshop on January 30th, what is the latest date by which it may be received at the workshop?

 

  1. A.       Thursday the 14th
  2. B.       Friday the 15th
  3. C.       Saturday the 16th
  4. D.      Monday the 18th
  5. E.       Tuesday the 19th

 

 

 

11. The  longest delay in  shipping a restored theremin will involve a theremin  whose cover varnish dries on

 

  1. A.       January 1st
  2. B.       January 8th
  3. C.       January 15th
  4. D.      January 22nd
  5. E.       January 29th

 

Although air pollution was previously thought to exist almost exclusively in our nation’s cities, the recent increase in the number of persons suffering from illnesses attributed to excessive air pollution leaves us no choice but to conclude that ether, non-urban areas are now affected.

 

12. Which of the following, if true, would most serious­ly weaken the conclusion of the argument above?

 

  1. A.       The nation’s cities have seen a marked decrease in their levels of air pollution.
  2. B.       The nation has experienced a sharp decrease in the number of people moving out of its cities.
  3. C.        Illnesses due to air pollution are among the least common causes of death to urban dwellers.
  4. D.       Many illnesses previously thought unrelated to air pollution are now considered to be caused by it.
  5. E.        As a result of the problems in urban areas, non-urban areas have passed strict pollution control measures.

 


QUANTITATIVE

 

  1. 13.  of 20 is the same as of
    1. A.       5
    2. B.       10
    3. C.        40
    4. D.       60
    5. E.        80

 

14. 340.29248.2=

 

  1. A.       706
  2. B.       76
  3. C.        70.6
  4. D.       7.6
  5. E.        7.06

 

15. In a certain pet show there are 24 parrots and 9 cats. What is the ratio of cats to parrots at this pet show?

 

  1. A.       1:4
  2. B.       1:3
  3. C.        3:8
  4. D.       2:3
  5. E.        3:4

 

16. If x = -18, y = 3, and z = -2, then x – y + z equals

 

  1. A.       3
  2. B.       -3
  3. C.        -23
  4. D.       -52
  5. E.        -56

 

 

BASIC IT

 

17. Print preview command is useful to have a look at the document before it goes to ________.

 

  1. A.       monitor
  2. B.       printer
  3. C.        scanner
  4. D.       web cam

 

18. MS Excel files contain ________.

 

  1. A.       sheets
  2. B.       pages
  3. C.        wallpapers
  4. D.       slides

 

19. “Power Point Slide Layout” refers to the ________.

 

  1. A.       back ground image
  2. B.       way things are arranged on a slide
  3. C.        header and footer of slide
  4. D.       color scheme of slide

 

20. How will you define ‘Internet’ in the simplest way?

 

  1. A.       very large network
  2. B.       global network of networks
  3. C.        network of computers in a city
  4. D.       all of the above

 

21. The essential software of computer is:

 

  1. A.       packages
  2. B.       application software
  3. C.        operating system
  4. D.       none of the above

 

 

 

GENERAL KNOWLEDGE

 

22. Following the 3rd India Pakistan war over Kashmir in 1971, when both countries signed Simla accord?

 

  1. A.       July 1973
  2. B.       July 1972
  3. C.        July 1971
  4. D.       July 1974

 

23. Siachen Glacier is the great Himalayan watershed that _________.

 

  1. A.       Demarcates central Asia from Indian sub- continent
  2. B.       Separates Pakistan from china in this region
  3. C.        Both A and B
  4. D.       None of the above

 

24. Pakistan is not the signatory of __________.

 

  1. A.       Non-Proliferation Treaty
  2. B.       Chemical weapons convention
  3. C.        Biological
  4. D.       None of the above

 

25. Which incident in the world caused Taliban’s down fall?

 

  1. A.       Anti-Taliban movement in Afghanistan
  2. B.       Anti-Taliban approach in world
  3. C.        Terrorist attacks on world trade centers on 11 September 2001
  4. D.       None of the above

 


 

ANSWER KEYS

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

A

3

B

4

C

5

A

6

D

7

A

8

C

9

C

10

A

11

A

12

B

13

C

14

E

15

C

16

C

17

B

18

A

19

B

20

B

21

C

22

B

23

D

24

A

25

C

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes