BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Testing Service (NTS) GAT General Test Sample Paper C

National Testing Service (NTS) GAT General Test Sample Paper C

 

 

 

Sample Paper

 GAT C

 

1. Biological & Medical Science

 

2. Agriculture & Veterinary Sciences

 

3. Physical Sciences

 


VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

  1. 1.    Sensory cells _______ impulses by producing electrical signals.

 

  1. A.       responding
  2. B.       to respond
  3. C.        respond to
  4. D.       respond

 

  1. 2.    _______ crude hydrocarbons into such products as gasoline and petrochemicals is at the heart of the petroleum industry.

 

  1. A.       refine
  2. B.       refined
  3. C.        to refining
  4. D.       refining

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 3.    CINNAMON: BARK::

 

  1. A.       pea: climber
  2. B.       nutmeg: seed
  3. C.        tea: shrub
  4. D.       coffee: bush

 

  1. 4.    SNAKE: FANG::

 

  1. A.       vampire: teeth
  2. B.       rabbit: hutch
  3. C.        snail: antennae
  4. D.       action: fin

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 5.    SIMULATED:

 

  1. A.       real
  2. B.       contrived
  3. C.        unassuming
  4. D.       false

 

Read the passage to answer question 6-8

 

Exercise and vitamin D increase the amount of calcium in your bones. You can get all the vitamin D you need from simply being outdoors for thirty minutes. Milk is fortified with vitamin D, and drinking nonfat milk gives you calcium, vitamins, and energy. However, if you decide to take supplemental vitamin D, 400 to 800 IU per day will safely prevent any deficiencies.

 

  1. 6.    The word “fortified” is closest in meaning to

 

  1. A.       blended
  2. B.       flavored
  3. C.        irradiated
  4. D.       enhanced

 

  1. 7.    The word “supplemental” is closest in meaning to

 

  1. A.       additional
  2. B.       special
  3. C.        natural
  4. D.       concentrated

 

  1. 8.    The word “deficiencies” is closest in meaning to

 

  1. A.       abnormalities
  2. B.       insufficiencies
  3. C.        illnesses
  4. D.       excesses

 


ANALYTICAL REASONING

 

Questions 9-11

 

A spice farmer must harvest exactly five spices grown on her farm. The spices must be harvested consecutively, the harvest of one being completed before the harvest of the next begins. The five spices to be harvested are allspice, cloves, nutmeg, sage, and thyme.

 

Nutmeg must be harvested before thyme.

Cloves must be harvested immediately after allspice.

Sage must not be harvested first.

 

  1. 9.    Which of the following is an acceptable order for the harvesting of the five spices?

 

  1. A.       nutmeg, sage, allspice, cloves, thyme
  2. B.       sage, nutmeg, thyme, allspice, cloves
  3. C.        allspice, sage, thyme, cloves, nutmeg
  4. D.       cloves, nutmeg, allspice, sage, thyme
  5. E.        allspice, cloves, thyme, sage, nutmeg

 

10. If nutmeg is the fourth spice harvested, which of the following must be false?

 

  1. A.       All spice is the first spice harvested.
  2. B.       Sage is harvested immediately after cloves.
  3. C.        Exactly one crop is harvested between sage and thyme.
  4. D.       Nutmeg is harvested immediately after cloves.
  5. E.        Thyme is the last spice harvested.

 

11. If sage is the second spice harvested, allspice must be which of the following?

 

  1. A.       the first or the third spice harvested
  2. B.       the first or the fourth spice harvested
  3. C.        the third or the fourth spice harvested
  4. D.       the third or the fifth spice harvested
  5. E.        the fourth or the fifth spice harvested

 

Questions 12-15

 

Individual members from eight animal species are to be chosen for a special exhibit habitat. The eight species are P, Q, R, S, T, U, V and W. Because of the way these animals interact, certain guidelines must be followed.

 

Animals that will fight cannot be placed in the habitat together.

Members of species V will fight with members of species S, T, and U.

A member of species R will fight with a member of species Q, but only if a member of species V is present.

If a member of species W is present, a member of species P will not fight with any animal.

If a member of species W is not present, a member of species P will fight with members of species Q and R.

 

No fights other than those described above will occur.

12. If V is chosen for the habitat, which of the following CANNOT also be chosen?

 

  1. A.       P
  2. B.       Q
  3. C.        T
  4. D.       R
  5. E.        W

 

13. If two other animals are to be added to a habitat containing a member of species Q and a member of species V in the habitat, which of the following could be those two animals?

 

  1. F.        members of species W and P
  2. G.       members of species R and P
  3. H.       members of species S and W

I.members of species W and R

J.members of species U and R

 

14. If two habitats are set up, one containing members of species P, Q, W, and V, and the other containing members of species S, U, R, and T, which animals could be switched one for the other without provoking any fights?

 

  1. A.       species W and U
  2. B.       species Q and R
  3. C.        species P and R
  4. D.       species V and S
  5. E.        species W and T

 

15. If S, P and R are chosen for the habitat, which of the following must also be chosen?

 

  1. A.       W
  2. B.       V
  3. C.        U
  4. D.       T
  5. E.        Q

 

Plant Y thrives in environments of great sunlight and very little moisture. Desert X is an environment with constant, powerful sunlight, and next-to-no mois­ture. Although Plant Y thrives in the areas surrounding Desert X, it does not exist naturally in the desert, nor does it survive long when introduced there.

 

16. Which of the following would be most useful in explaining the apparent discrepancy above?

 

  1. A.       Desert X’s climate is far too harsh for the animals that normally feed on Plant Y.
  2. B.       For one week in the fall, Desert X gets consistent rainfall.
  3. C.        The environment around Desert X is ideally suited to the needs of Plant Y.
  4. D.       Due to the lack of sufficient moisture, Desert X can support almost no plant life.
  5. E.        Plant Y cannot survive in temperatures as high as those normally found in Desert X.

 


QUANTITATIVE

 

17.

 

  1. A.       1
  2. B.       2
  3. C.        4
  4. D.       12
  5. E.        16

 

18. What was the original price of an item if a discount of 20 percent reduced the price to Rs.100?

 

  1. A.       Rs.80
  2. B.       Rs.120
  3. C.        Rs.125
  4. D.       Rs.150
  5. E.        Rs.250

 

19. The sum of 0.629, 4.3 and 2 is

 

  1. A.        0.1259
  2. B.        6.74
  3. C.         12.59
  4. D.        6.929

 

20. In a basket containing 180 apples, 9 are spoiled. What percent of the apples in the basket are not spoiled?

 

  1. A.       95%
  2. B.       90%
  3. C.        50%
  4. D.       25%
  5. E.        20%

 

21. What is 5% of 20%?

 

  1. A.       1%
  2. B.       10%
  3. C.        100%
  4. D.       0.1

 

22. When -4 is added to -4, the sum is

 

A. -8

B. +8

C. -1

D. +1

E. +20

 


Answer KEYS

 

Q #.

Right Choice

1

C

2

D

3

B

4

A

5

A

6

D

7

A

8

B

9

A

10

D

11

C

12

B

13

A

14

D

15

D

16

E

17

D

18

C

19

D

20

A

21

A

22

A

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes