EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Testing Service (NTS) GAT General Test Sample Paper B

National Testing Service (NTS) GAT General Test Sample Paper B

 

 

 

Sample Paper

GAT B 

 

  1. 1.                       Social Science

 

  1. 2.                       Arts & Humanities

 


VERBAL

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

  1. 1.    I intend to remain true to my principles and _____ the _____ of my conscience.

 

  1. A.       obey … mandate
  2. B.       listen … voice
  3. C.        follow … dictates
  4. D.       explain … meaning

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    ILLUSION: REALITY::

 

  1. A.       fancy: fact
  2. B.       sky: earth
  3. C.        ethereal: real
  4. D.       dream: work

 

  1. 3.    CLASSROOM: TEACHER::

 

  1. A.       student: examination
  2. B.       bishop: diocese
  3. C.        employment: interview
  4. D.       ballot: election

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 4.    Moral:

 

  1. A.       ethical
  2. B.       honest
  3. C.        vicious
  4. D.       upright

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read the passage to answer question 5-6

 

In the late seventeenth century, a transformation began that would make coffee one of the most popular drinks in Europe. The coffeehouse-meeting place of bankers, dissidents, artists, merchants, poets, wits, and rogues was in some ways the cradle of modern Europe. Coffee would change, in less than a century, from the drink of a few princes and a few paupers to the chief social beverage of the rising middle class.

 

  1. 5.    The word “transformation” is closest in meaning to:

 

  1. A.       trend
  2. B.       event
  3. C.        change
  4. D.       custom

 

  1. 6.    The word “rogues” refers to a type of:

 

  1. A.       beverage
  2. B.       person
  3. C.        book
  4. D.       coffee

 


ANALYTICAL REASONING

 

Questions 7-12

 

The consumer complaint department of a firm employs exactly six people who answer letters:  G, H, I, J, K, and L. Every complaint letter received by the department is classified as either yellow or green. The following procedures for answering the letters are used:

 

Yellow letters are given first to G or H.

Green letters are given first to anyone of the following:  G, J or I.

 

If a letter raises a problem that cannot be resolved by the person to whom it is given, it must be forwarded until it reaches someone who can resolve the problem and answer the letter. A letter must be forwarded as follows:

 

By G to I if the letter is yellow, but to J if the letter is green;

By H to either G or I;

By I to J if the letter is yellow, but to K if the letter is green;

By J to either I or K whether the letter is yellow or green;

By K to L whether the letter is yellow or green;

L answers every letter given to him,

 

  1. 7.    Any of the following can be true EXCEPT:

 

  1. A.       G forwards a yellow letter to I
  2. B.       H forwards a yellow letter to G
  3. C.        H forwards a yellow letter to I
  4. D.       I forwards a yellow letter to K
  5. E.        J forwards a yellow letter to I

 

  1. 8.    A green letter could reach L via which of the following sequences of people?

 

  1. A.       G to H to K
  2. B.       G to I to J
  3. C.        G to J to K
  4. D.       I to H to J
  5. E.        I to G to J to K

 

  1. 9.    Any letter that reaches L must have been previously given to

 

  1. A.       G
  2. B.       H
  3. C.        I
  4. D.      
  5. E.        K

 

 

 

 

 

10. Which of the following could be given to each of the six members of the consumer complaint department in turn?

 

  1. A.       A yellow letter that is first given to H
  2. B.       A yellow letter that is first given to G
  3. C.        A green letter that is first given to G
  4. D.       A green letter that is first given to I
  5. E.        A green letter that is first given to J

 

11. Any letter that reaches L must have been given to a minimum of how many members of the consumer complaint department before reaching L?

 

  1. A.      
  2. B.       2  
  3. C.        3
  4. D.       4  
  5. E.        5

 

12. If a member of the consumer complaint department is given a letter that he or she had previously given to some other member of the department, the person who is given the letter a second time could be

 

  1. A.      
  2. B.       H  
  3. C.        J   
  4. D.      
  5. E.        L

 

A staff person at an environmental research organization recently compared the number of deaths of a rare fish kept in captivity with the number of deaths of the same species of fish in a lake in the wild. Once a week the staffer would note the number of fish that had perished in both habitats. The data reflect, over a one-year period, that 33 of these rare fish died in captivity while more than 150 fish died in the wild. Thus, the staffer concluded it is far more dangerous for this species of fish to live in the wild than to be subject to the stresses of captivity.

 

13. Which of the following statistical procedures would best reveal the possible flaw in the conclusion above?

 

  1. A.       comparing death rates per thousand fish kept in captivity with the death rates per thousand fish in the wild
  2. B.       identifying the difference between the numbers of perished fish during this one-year period with the number that perished during the previous year
  3. C.        including data on the number of fish that were once in captivity, but later released to the wild
  4. D.       discriminating between deaths because of a sudden drop in water temperature from those caused by illness in each habitat
  5. E.        comparing the death rates of fish resulting from old age with those caused by predators in each habitat

 


QUANTITATIVE

 

14. During a certain week, a post office sold Rs.280 worth of 14-paisas stamps. How many of these stamps did they sell?

 

  1. A.       20
  2. B.       2,000
  3. C.        3,900
  4. D.       20,000
  5. E.        39,200

 

15. What is the percent profit made on the sale of 1,000 shares of stock bought at Rs.10 per share and sold at Rs.12 per share?

 

  1. A.       0.2%
  2. B.       2%
  3. C.        16%
  4. D.       20%
  5. E.        25%

 

16. An hour-long test has 60 problems. If a student completes 30 problems in 20 minutes, how many seconds does he have on average for completing each of the remaining problems?

 

  1. A.       60
  2. B.       70
  3. C.        80
  4. D.       90
  5. E.        100

 

  1. 17.  x 12 equals

 

  1. A.       4
  2. B.       6
  3. C.        8
  4. D.       18
  5. E.        None of the above

 

18. A discount of 15 percent from a marked price produces a net price which is what percent of the marked price.

 

  1. A.       0.15%
  2. B.       0.85%
  3. C.        15%
  4. D.       85%
  5. E.        115%

 

 

 

19. 5 is to 7 as x is to 35. x =

 

  1. A.       7
  2. B.       12
  3. C.        25
  4. D.       49

 

20. If 3 (x + 5y) = 24, find y when x = 3.

 

  1. A.       1
  2. B.       3
  3. C.       
  4. D.       7

 


 

 Answer KEYS

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

A

3

D

4

C

5

C

6

B

7

D

8

C

9

E

10

A

11

B

12

C

13

A

14

B

15

D

16

C

17

C

18

D

19

C

20

A

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “National Testing Service (NTS) GAT General Test Sample Paper B”

  1. HASSAN KHALID says:

    Great

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes