BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

National Teachers Database (NTD 2014-l) NTS Past Paper of Economics NTD

National Teachers Database (NTD 2014-l) NTS Past Paper of Economics  NTD

 Paper of

ECONOMICS

 NTD

ENGLISH

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate word, from the given lettered choices (A to D) below each.

 

  1. 1.    Almost everyone has trouble ______ at one time or another.

 

  1. A.       sleeping
  2. B.       for sleeping
  3. C.        sleep
  4. D.       slept

 

Each question below consists of a related pair of words, followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    PAGE: BOOK::

 

  1. A.       sailors: crew
  2. B.       petal: flower
  3. C.        leaf: stalk
  4. D.       singers: chorus

 

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 3.    PARTICULAR:

 

  1. A.       general
  2. B.       widespread
  3. C.        diffused
  4. D.       common

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

  1. 4.    CHANGE:

 

  1. A.       alter
  2. B.       church
  3. C.        complete
  4. D.       decide
  5. E.        agree

 

 

 

 

 

 

Read the passage to answer question 5-6

 

In the late seventeenth century, a transformation began that would make coffee one of the most popular drinks in Europe. The coffeehouse-meeting place of bankers, dissidents, artists, merchants, poets, wits, and rogues was in some ways the cradle of modern Europe. Coffee would change, in less than a century, from the drink of a few princes and a few paupers to the chief social beverage of the rising middle class.

 

  1. 5.    The word “transformation” is closest in meaning to:

 

  1. A.       trend
  2. B.       event
  3. C.        change
  4. D.       custom

 

  1. 6.    The word “rogues” refers to a type of:

 

  1. A.       beverage
  2. B.       person
  3. C.        book
  4. D.       coffee


QUANTITATIVE

 

  1. 7.    18 ÷ 0.04 =?

 

  1. A.       4.5
  2. B.       45
  3. C.        450
  4. D.       4,500
  5. E.        45,000

 

  1. 8.    What is 0.1 percent expressed as a decimal?

 

  1. A.       0.001
  2. B.       0.01
  3. C.        0.1
  4. D.       1
  5. E.        10.0

 

  1. 9.    Evaluate, if a = -3, and b = -1.

 

  1. A.       -29
  2. B.       29
  3. C.        -25
  4. D.       25
  5. E.        83

 

10. A coat is on sale for Rs.120 after a discount of 20 percent. Find the original price.

 

  1. A.       Rs. 96
  2. B.       Rs.144
  3. C.        Rs.150
  4. D.       Rs.180
  5. E.        Rs.140

 

 

 


PEDAGOGY

 

11. Teaching strategy in which learner actually engages in resolving problems is called:

 

  1. A.       Small group discussion
  2. B.       Interactive teaching
  3. C.        Expository teaching
  4. D.       Inquiry teaching

 

12. The easiest way to foster personal relationship with students is:

 

  1. A.       Coming to class 5 to 10 minutes early
  2. B.       Starting a dialogue
  3. C.        Learning their names
  4. D.       Giving them prizes

 

 

 


COMPUTERS

 

13. Loading of operating system in a personal computer is called:

 

  1. A.       Booting
  2. B.       Prompting
  3. C.        Interrupting
  4. D.       Paging

 

14. How will you define ‘Internet’ in the simplest way?

 

  1. A.       very large network
  2. B.       global network of networks
  3. C.        network of computers in a city
  4. D.       all of the above

 

 

 

SUBJECT

 

15. Changes in stocks are a result of keepers

 

  1. A.       Deliberate decisions by shopkeepers
  2. B.       Deviations between supply and demand
  3. C.        Failure of sellers to sell goods
  4. D.       Deliberate decisions by manufactures

 

16. The burden of a tax falls more heavily on the sellers in a market when

 

  1. A.       both supply and demand are elastic
  2. B.       both supply and demand are inelastic
  3. C.        demand is inelastic and supply is elastic
  4. D.       demand is elastic and supply is inelastic

 

 

                        Answer Keys

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

B

3

A

4

A

5

C

6

B

7

C

8

A

9

B

10

C

11

D

12

C

13

A

14

B

15

B

16

D

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes