BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for Pharm-D

Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for Pharm-D

Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
1
Sample Paper Pharm-D
Instructions
The Sample Paper is totally MCQ Based, consisting of Question statements
and four/five (i.e. A-D/E) Answer choices. You have to select the correct
answer choice.
Instructions about Answer Sheet + Right Answer Keys are at the end of
Exercise.
Note: This sample paper does not include quantitatively the same number of
questions as there would be in actual paper. This is merely meant to provide
conceptual guidance to the users or prospective candidates.
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
2
ENGLISH
This section assesses the skills of English Language. Main
stress of this section is on the grammar, vocabulary and
reading comprehension.
Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in
meaning to the word in capital letters.
1. MIRACLE:
A. usualness
B. wonder
C. marvel
D. sensation
2. MONOTHEIST:
A. psychologist
B. analyst
C. polytheist
D. physicist
Complete the sentences by choosing the most appropriate word,
from the given lettered choices (A to D) below each.
3. Crystal vase breaks easily, ______ handle it with care.
A. so that
B. so much
C. so
D. so well
4. The police do not understand how the thieves ________ the house.
A. got in
B. got into
C. get into
D. get in
Identify the word or phrase that needs to be changed for the
sentence to be correct:
5. Ali finds it difficult to put his idea into words. No error
A B C D E
6. Owing for the flooded condition of roads, most of the people were unable
A B C
to get to the offices. No error
D E
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
3
Choose the word most similar in meaning to the capitalized one.
7. ASTONISH:
A. tranquil
B. serene
C. peaceful
D. startled
E. calm
8. BEHOLD:
A. see
B. touch
C. hear
D. smell
Read the passage to answer questions 9-10
Young people must be educated in modern science – its methods and its
mental attitudes. Without this education they will find the modern world
utterly incomprehensible. But they cannot be good citizens of the world, or
of their own national state, unless they are intellectually and imaginatively
aware of the values which underlie human beliefs, motives and conduct. In
this troubled period of human history, religion and the humanities are as
vital as science to the education of good members of a good society.
9. “Incomprehensible” can best be replaced by
A. understandable
B. explicable
C. reasonable
D. beyond their understanding
10. “Troubled period of human history” refers to
A. primitive times
B. modern times
C. good times
D. bad times
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
4
SUBJECT
This section assesses the basic skills of Professional
Qualification(s) of the candidate.
CHEMISTRY
PHYSICS
BIOLOGY
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
5
CHEMISTRY
11. Dehydration of ethanol in the presence of 2 4
H SO (at high temperature),
results in the formation of
A. Ethane
B. Diethyl ether
C. Ethene
D. Butane
12. “Aqua Regia” is used as solvent for gold and silver. It is mixture of HN 3
O
and HCl, their ratio is
A. 3:1
B. 1:3
C. 2:2
D. 5:1
13. The hybridization between C-C atoms in 2 2
C H (ethyne) is
A. spG-spG
B. spG-sp
C. sp-sp
D. spG-spG
E. spG-s
14. “Tollen’s Test” is used for the identification of aldehydes, and is
characterized by
A. Appearance of blue colour
B. Appearance of the mirror
C. Formation of red ppt
D. Appearance of unpleasant smell
15. HCOOH ¾¾2¾¾4¾® H SO
H O
2 +CO
In this reaction 2 4
H SO is used as
A. Dehydrating agent
B. An acid
C. Catalyst
D. Sulphonating agent
3
CH
16.
3
|
3
CH − CH− CH is iso butane, its IUPAC name will be
A. 2, methyl propane
B. 1, methyl propane
C. 2, butane
D. 3, methyl propane
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
6
2
NH
17. COOH − CH− CH − COOH 2
|
is Aspartic acid, what is the common name?
A. Basic amino acid
B. Neutral amino acid
C. Acidic amino acid
D. Essential amino acids
18. When benzene is nitrated, concentrated nitric acid and sulphuric acids
react to form an intermediate which attacks the benzene ring. Which one
of the following represents this intermediate?
A. + NO
B.
2
NO
C. −
2
NO
D. +
2
NO
E. −
3
NO
19. Which of the following particles would, on losing an electron, have a
half-filled set of p orbital?
A. C
B. N
C. − N
D. + O
E. − O
20. a -rays (Alpha) are
A. fast moving electrons
B. protons
C. neutron
D. positively charged helium nuclei
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
7
PHYSICS
21. A 60 watt bulb is operated by 240 volts. What is the current through the
bulb?
A. 2.5 A
B. 0.25 A
C. 0.0125 A
D. 25 A
22. The rate of change of momentum of a body falling freely under gravity is
equal to its
A. impulse
B. kinetic energy
C. power
D. weight
23. Car X is traveling at half the speed of car Y. Car X has twice the mass of
car Y. Which statement is correct?
A. Car X has half the kinetic energy of car Y
B. Car X has one quarter of the kinetic energy of car Y
C. Car X has twice the Kinetic energy of car Y
D. The two cars have the same kinetic energy
24. Satellites are in circular orbit around the Earth. What is the relationship
between the radii r of their orbits and their speeds v?
A. v a r2
B. v a r
C.
r
v
2 1 a
D.
2
1
r
va
25. An object travels at constant speed around a circle of radius 1.0 m in 1.0
s. What is the magnitude of its acceleration?
A. Zero
B. 1.0 m
−2 s
C. 2 p m −2 s
D. 4p 2 m
−2 s
26. An electron is moving along the axis of a solenoid carrying a current.
Which of the following is a correct statement about the electromagnetic
force acting on the electron?
A. The force acts radially inwards.
B. The force acts radially outwards.
C. The force acts in the direction of motion.
D. No force acts.
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
8
27. An object of mass of 2 kg rotates at constant speed in a horizontal circle
of radius 5 m. The time for one complete revolution is 3 s. What is the
magnitude of the resultant force acting on the object?
A. N
9
4p 2
B. N
9
40p 2
C. N
9
100p 2
D. N
9
400p 2
28. A particle performs simple harmonic motion of amplitude 0.020 m and
frequency 2.5 Hz. What is its maximum speed?
A. 0.008 −1 ms
B. 0.050 −1 ms
C. 0.125 −1 ms
D. 0.157 −1 ms
E. 0.314 −1 ms
29. Which of the following correctly relates the units for magnetic flux and
magnetic flux density?
A. 1 Wb=1 T −3 m
B. 1 Wb=1 T −2 m
C. 1 Wb=1 Tm2
D. 1 Wb=1 Tm3
30. A generator produces 100 kW of power at a potential difference of 10 kV.
The power is transmitted through cables of total resistance 5W. How
much power is dissipated in the cables?
A. 50 W
B. 250 W
C. 500 W
D. 1000 W
E. 50000 W
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
9
BIOLOGY
31. If one ribose molecule were bonded to one adenine molecule and one
phosphate molecule, we would have a
A. Ribosome
B. Nucleotide
C. Nucleic acid
D. ATP
E. ADP
32. What is the correct sequence of events in the development of the
embryo?
A. morula® cleavage®blastula®gastrula
B. cleavage® morula®blastula®gastrula
C. cleavage® gastrula®blastula®morula
D. blastula® cleavage®gastrula®morula
E. morula® blastula®cleavage®gastrula
33. In which form is carbon dioxide mainly transported in blood?
A. As carbamino-haemoglobin
B. As carbonic acid
C. As hydrogencarbonate
D. In solution
34. The mouse is known as Mus musculus. The Mus is the
A. Phylum
B. Class
C. Order
D. Genus
E. Species
35. Albinos have a genotype of aa, while all other members of population
are either AA or Aa. The offspring of a cross between a heterozygous
male and albino female would be
A. 100% albino
B. 100% normal
C. 50% normal,50% albino
D. 25% normal,75% albino
E. 75% normal,25% albino
36. Molds and yeast are classified as
A. Rhodophytes
B. Bryophytes
C. Fungi
D. Ciliates
E. Flagellates
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
10
37. Which compound captures light energy in plants?
A.
2
O
B.
2
CO
C. H O
2
D. Chlorophyll
E. None of the above
38. The Calvin-Benson cycle
A. Does not use light directly
B. Occurs in the cytoplasm
C. Releases 2
CO
D. Produces ATP
E. None of the above
39. Which of the following is not a characteristic of the kingdom Protista?
A. Members can be photosynthetic.
B. Members can be free living.
C. Some members move via flagella.
D. Some members are shaped like rods and termed bacilli.
E. Some members spend part of their life cycle inside insects.
40. Which of the following terms describes the process by which the
plasma membrane moves substances inward, against a concentration
gradient?
A. Facilitated diffusion
B. Active transport
C. Osmosis
D. Simple diffusion
E. Autotrophism
GENERAL KNOWLEDGE
41. Karachi is known as:
A. Broadway of Pakistan
B. City of Lights
C. Gateway of Pakistan
D. Heart of Pakistan
42. C.N.N. stands for:
A. Cable Network of News
B. Cable News Network
C. Cyber News Network
D. Central News Network
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
HOW TO FILL THE ANSWER SHEET?
One page printed Answer Sheet is provided to answer the questions. USE
ONLY BALL PEN (BLACK/ BLUE) TO SHADE/FILL THE CIRCLES.
How to fill an Answer: Answer sheet contains five circles containing five
options of answer for one questions, containing alphabets from A to E
inside, against each question number. The candidate has to completely
shade/fill one circle that s/he thinks is corr
feels that the correct answer of the given question is ‘A’, then s/he may
shade/fill the circle containing alphabet ‘A’ with ball pen like this:
“A” Filled
Incorrect Filling:
Personal Data on Answer Sheet
The Answer Sheet contains personal data of candidate on the top of the
sheet. It has candidates’. NAME, FATHER NAME and ROLL NO. The candidate
is required to critically check these fields and sign in the re
any field of personal information is found in
inform the invigilator present around.
Write down your Question booklet No. given on the right top corner of the
Question booklet in the column of “Question book No”
Fill the circle “color of your question book”. Fill the right circle otherwise
you will confuse the marking process which can have negative effects.
correct. For example the candidate
required space. If
in-correct the candidate MUST
No”.
11
ect. quired
Building Standards in Educational and Professional Testing
Sample Paper Medical Colleges
12
Answer Key Sample Paper Pharm-D
Q #. Right Choice
1 A
2 C
3 C
4 B
5 E
6 A
7 D
8 A
9 D
10 B
11 C
12 B
13 C
14 B
15 A
16 A
17 C
18 D
19 C
20 D
21 B
22 D
23 A
24 C
25 D
26 D
27 B
28 E
29 C
30 C
31 B
32 B
33 C
34 D
35 C
36 C
37 D
38 A
39 D
40 B
41 B
42 B

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for Pharm-D”

  1. tehreem hussain says:

    negatve marking hoti ha kia? or totals marks or mcqs kitne ha?

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes