BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for Masters Group 3 GRADUATES OF [Arts & Humanities]

Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for  Masters Group 3 GRADUATES OF [Arts & Humanities]

Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 1
SAMPLE PAPER
ARTS AND HUMANITIES
GROUP – 3
GRADUATES OF
[Arts & Humanities]
FOR MASTERS PROGRAMS
ADMISSIONS-2014
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 2
ENGLISH
Complete the sentences by choosing the most appropriate
option, from the given lettered choices (A to D) below each.
1. A range manager helps ranchers improve and increase livestock
production _____ of animals to raise.
A. determined the kind
B. for determine the kind
C. when is the kind determined
D. by determining the kind
Each question below consists of a related pair of words,
followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair
that best expresses a relationship similar to that expressed in
the original pair.
2. NEURITIS: NERVES::
A. dermatitis: tendons
B. bronchitis: heart
C. nephritis: kidneys
D. disease: cause
Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite
in meaning to the word in capital letters.
3. MERCURIAL
A. steady
B. reliable
C. constant
D. regular
Choose the word most similar in meaning to the capitalized
ones.
4. SOPORIFIC:
A. memorial
B. sleep producer
C. awakening
D. perspire
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 3
Read the passage to answer question 5-6
About 300 genera and 3,000 species of the Apiaceae family exist in the
Northern Hemisphere. Nearly a quarter of these genera are native to the
United States, with several large genera in the West.
Members of this family are usually aromatic herbs with hollow stems, fernlike
leaves, and small flowers in umbels that are further grouped into a
compound cluster. The family is important for such foods as carrots,
parsnips, and celery and such spices and seasonings as coriander, caraway,
anise, parsley, and dill. However, some species are very poisonous.
5. Approximately how many genera of the Apiaceae family are native to the
United States?
A. 25
B. 75
C. 300
D. 3,000
6. Which of the following is NOT mentioned as a member of the Apiaceae
family?
A. Parsnips
B. Potatoes
C. Carrots
D. Parsley
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 4
IQ / GK
7. A banana is to the peeling and an ear of corn is to the husk as an egg is
to:
A. Omelet
B. Shell
C. Cob
D. Hen
E. Food
8. National People’s Congress is the parliament of:
A. Russia
B. UK
C. France
D. China
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 5
POLITICAL SCIENCE
9. In 1960, ________ was established.
A. OPEC
B. NATO
C. SEATO
D. ASEAN
E. NAM
10. Lord Minto introduced the___________ system in subcontinent.
A. Provincial Govt
B. National Govt
C. Federal Govt
D. Local Govt
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 6
ADVANCE ENGLISH
In the following passage, some of the words have been left out.
Read the passage and fill in the blanks from the choices given
below: (11-12)
Pakistan keeps on 11 that Kashmir is the core issue 12 to
adversarial relations. To India too Kashmir is the core issue affecting not
only its security and stability but also geo-political equations between all
countries within South Asia’s land mass.
11.
A. saying
B. harping
C. arguing
D. justifying
12.
A. making
B. bringing
C. leading
D. tending
In each of the following questions, a phrase or idiom is given
followed by four alternatives. Select from the alternatives the
meaning of the phrase/idiom.
13. By hook or by crook
A. by one way or the other
B. make a false claim
C. leave unfinished
D. catch the fish
Identify the word or phrase that needs to be changed for the
sentence to be correct:
14. Yesterday one of the teacher was called by the principal. No error.
A B C D E
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 7
Each of the following questions consists of a sentence with all
or part of the sentence underlined. Following the requirements
of standard written English, select (A) if the original is best;
otherwise choose the best phrase from the options
15. When automatic teller machines were first installed in the 1980s, bank
officials promised they would be faster, more reliable, and less prone to
make errors than their human counterparts.
A. they would be faster, more reliable, and less prone to make
errors
B. they would be faster, more reliable, and that they would be
less prone for making errors
C. the machines would be faster, more reliable, and less prone to
make errors
D. the machines were faster, more reliable, and errors would
occur much less
E. faster, more reliable machines, and that errors would be less
prone
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 8
EDUCATION
16. According to Ibn-e-Khaldun, there are ____________main streams of
knowledge.
A. two
B. three
C. four
D. five
17. Schools, both public and private, are established as definite__________
agencies to meet the educational needs of all age groups.
A. desired
B. federal
C. informal
D. formal
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 9
SOCIOLOGY
18. What are cultural universals?
A. Special order of society
B. General analysis of a society
C. General behaviour of a society
D. General social practices found in every society
E. All of the above
19. Social satisfaction is guided by:
A. religious feelings
B. extent of socialization
C. economic consideration
D. extent of contacts
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 10
GENERAL HISTROY
20. About 10 Million Europeans were killed during:
A. Tsunami
B. World war 1
C. Earthquake 1772
D. World war II
21. _______ was conquered by Tariq Bin Ziad.
A. Syria
B. Spain
C. Egypt
D. Iraq
E. Iran
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 11
ISLAMIC HISTROY
22. In fourth century, there was a great deal of torture against the
Christians in____________ but it became the centre of Christianity.
A. Italy
B. Rome
C. Arabia
D. Israel
23. Hazrat Abu Bakr (RA) migrated to Madina in:
A. 620 AD
B. 622 AD
C. 624 AD
D. 626 AD
E. 571 AD
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 12
PHILOSOPHY
24. Philosophy comes from the Greek words _______ meaning “to love” and
______, meaning “wisdom”.
A. Philo… Sophia
B. Philein … Sophia
C. Psylo … Sophia
D. Pylo … Sophia
25. Substance is something which subsist by:
A. Man
B. Spirit
C. Itself
D. Other than itself
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 13
MATH
26. 1
162
?
x
18
?
 =











A. 64
B. 34
C. 54
D. 94
27. The sum of two numbers is 40 and their difference is 4. The smaller of
the numbers is
A. 21
B. 19
C. 22
D. 9
E. 18
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 14
ISLAMIC CULTURE / LEARNING
28. The sayings of the Holy Quran are called by the name of:
A. Sunat-e-Qauli
B. Sunat-e- faeli
C. Sunat-e-taqriri
D. None of the above
29. What is the rate of Ushr payable from a canal irrigated land?
A. Fifth
B. Tenth
C. Twenty fifth
D. Twentieth
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 15
INTERNATIONAL RELATIONS
30. The peaceful settlements of international disputes were highlighted in:
A. Paris Declaration
B. Washington Declaration
C. Manila Declaration
D. Tokyo Declaration
E. Shanghai Declaration
31. Central Asia is rich in:
A. Gold
B. Iron ore
C. Hydrocarbon
D. Tin
E. Copper
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 16
LIBRARY AND INFORMATION SCIENCES
32. Casual relationship between variables is identified in which type of
research?
A. History
B. Experimental
C. Case study
D. Survey
33. In author catalogue, books are entered under:
A. Corporate names
B. Personal names
C. Surnames
D. None of the above
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 17
MASS COMMUNICATION
34. What was the name of first Urdu newspaper in India?
A. Jam-e-Jehan Numa
B. Hicky Gazette
C. Hamdard
D. Comrade
E. None of the above
35. Freshness of an event is:
A. News value
B. News element
C. News policy
D. News frame
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 18
STATISTICS
36. In regression analysis, Dummy variable may assume only the value
_________.
A. 0 or 1
B. 0 and 1
C. 1 or -1
D. -1
37. ________ probability distribution has two positive shape parameters.
A. Gamma
B. Second kind Beta
C. First kind Beta
D. Beta
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 19
ECONOMICS
38. When the rate of tax increases as the tax base increases it is called:
A. Proportional tax
B. Progressive tax
C. Regressive tax
D. Diversity of tax
39. The goods, the benefits of which are available in a non-rival fashion are
termed as:
A. Private goods
B. Public goods
C. Commercial goods
D. Usual goods
E. Government goods
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 20
GEOGRAPHY
40. One of the chief products of vulcanian and pelean type of eruption is
volcanic:
A. ash
B. lahar
C. plug dome
D. activity
41. The Thal Desert lies in a fertile patch of ______ Doab.
A. Sandal
B. Recna
C. Jech
D. Sindsagar
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 21
PSHCHOLOGY
42. The humanistic approach to psychology is focused on:
A. Behaviour
B. The experience of early childhood
C. Genetic influences on personality
D. Descriptions of experience
E. Conditioning
43. The suggested cause of abnormal behavior, from the cognitive is:
A. Early childhood experiences
B. Faulty thinking
C. Faulty learning
D. Unconscious, unresolved conflicts
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER ARTS AND HUMANITIES 22
ANSWER KEYS
Q #. Right Choice
1 D
2 C
3 A
4 B
5 B
6 B
7 B
8 D
9 A
10 D
11 B
12 C
13 A
14 B
15 C
16 A
17 D
18 D
19 C
20 B
21 B
22 B
23 B
24 B
25 C
26 C
27 E
28 A
29 D
30 C
31 C
32 B
33 B
34 A
35 A
36 A
37 B
38 B
39 B
40 A
41 D
42 D
43 C

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes