BISE 10TH RESULT 2014 CLICK HERE

EDUCATOR JOBS IN PUNJAB ANNOUNCED. LIKE THIS PAGE TO GET DAILY UPDATES

Please Wait 10 Seconds... OR You CanSkip

Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for Bachelors Group

Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for  Bachelors Group 

Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 1
SAMPLE PAPER
INTERMEDIATE LEVEL
FOR
BS/B.E./HONS. PROGRAMS
ADMISSIONS-2014
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 2
ENGLISH
Complete the sentences by choosing the most appropriate word,
from the given lettered choices (A to D) below each.
1. Ahmad always seeks _____ wealth.
A. from
B. with
C. to
D. for
Each question below consists of a related pair of words,
followed by five lettered pairs of words. Select the lettered pair
that best expresses a relationship similar to that expressed in
the original pair.
2. PAGE: BOOK::
A. sailors: crew
B. petal: flower
C. leaf: stalk
D. singers: chorus
Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite
in meaning to the word in capital letters.
3. PARTICULAR:
A. general
B. widespread
C. diffused
D. common
Choose the word most similar in meaning to the capitalized
ones.
4. CHANGE:
A. alter
B. church
C. complete
D. decide
E. agree
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 3
Read the passage to answer questions 5-6
The vast multitude of stars are wandering about in space. A few form
groups which journey in company, but the majority are solitary travelers.
And they travel through a universe so spacious that it is an event of almost
unimaginable rarity for a star to come anywhere near to another star. For
the most part each voyages in splendid isolation, like a ship on an empty
ocean. In a scale model in which the stars are ships, the average ship will
be well over a million miles from its nearest neighbor, whence it is easy to
understand why a ship seldom finds another within hailing distance.
5. Which of the following is incorrect according to the passage?
A. Most of the stars travel in isolation
B. The universe is very large
C. A star very frequently comes near to another one
D. A star very rarely comes near to another one
E. Some stars travel in groups
6. In the passage the “ship” symbolizes:
A. space
B. traveler
C. universe
D. ocean
E. star
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 4
IQ / GK
7. If 4 X 5 = 1620, 3 X 8 = 924 then 7 X 6 =?
A. 1740
B. 1880
C. 4949
D. 4942
8. A father is 5 times as old as his son. In 18 years, the father will be twice
as old as his son. How old is the father at present?
A. 20 years
B. 30 years
C. 50 years
D. 40 years
9. When was Sui Gas first discovered in Pakistan?
A. 1959
B. 1952
C. 1981
D. 1989
10. Sun is a(n):
A. star
B. asteroid
C. planet
D. satellite
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 5
PHYSICS
11. Which of the following quantities is a scalar?
A. magnetic moment
B. acceleration due to gravity
C. electric field
D. electrostatic potential
12. A particle is projected at angle of 45°with a velocity of
9.8ms 1 −
.
The horizontal range will be:
A. 9.8/ 2m
B. 9.8 2m
C. 9.8m
D. 4.9m
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 6
MATHS
13. If cosq + sinq = 2 cosq , then cosq − sinq = ?
A. 2 sinq
B. cosq
2
1
C. sinq
2
1
D. None of the above
14. The probability of getting the product a perfect square (square of a
natural number), when two dice are thrown together, is:
A.
9
2
B.
9
4
C.
3
1
D. 5
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 7
COMPUTER
15. Relational database is previewed by user as:
A. a collection of tables
B. a collection of attributes
C. a collection of rows and columns
D. a collection of rows only
16. Pointer variables are used for storing:
A. Data values
B. Address of another variable
C. Both data values and address
D. None of the above
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 8
CHEMISTRY
17. Viscosity of liquids depends upon:
A. Temperature
B. Size of molecule
C. Shape of molecule
D. Inter-molecular forces
E. All of the above
18. Which pair of gases have same rate of diffusion at STP?
A.
2
H and Ne
B.
2
O and CO
C.
2
CO and
3 8
C H
D.
2
CO and
2
SO
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 9
BIOLOGY
19. Molds and yeast are classified as:
A. Rhodophytes
B. Bryophytes
C. Fungi
D. Ciliates
E. Flagellates
20. Which compound captures light energy in plants?
A.
2
O
B.
2
CO
C. H O
2
D. Chlorophyll
E. None of the above
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 10
STATISTICS
21. Zahid received the following scores on his math tests during the last
semester: 82, 83, 78, 90, 94, 91, 91, 89, 82. What was his median score?
A. 83.5
B. 86
C. 86.6
D. 89
22. The probability of ‘happening’ or ‘not happening’ of an event is:
A. 1
B. 2
C. 1/3
D. 5
E. 8
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 11
GEOGRAPHY
23. The latitude of a place is measured as a distance from the:
A. equator in kilometers
B. equator as an angle
C. poles as an angle
D. prime meridian as an angle
24. _________ is a process of leaving one country to take permanent
residence in another country.
A. Immigration
B. Emigration
C. Illegal Alien
D. Asylum
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 12
PRINCIPLE OF ACCOUNTING
25. A receipt and payments account is one:
A. Which is accompanied by a balance sheet
B. In which the profit is calculated
C. In which the opening and closing cash balances are shown
D. In which the surplus of income over expenditure is calculated
26. Which of the following is correct?
A. Profit does not alter Capital
B. Profit reduces capital
C. Capital can only comes from Profit
D. Profit increases capital
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 13
PRINCIPLE OF COMMERCE
27. The wholesaler has which of the following characteristics?
A. He sells goods to retailers.
B. He sells goods to consumer.
C. He sells goods to Manufacturer.
D. None of the above.
28. The winding up of sole trader ship:
A. Require legal formality
B. Does not require legal formality or restriction
C. According to Situation
D. None of the above
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 14
PRINCIPLE OF ECONOMICS
29. In his General Theory of Employment, Keynes pointed out that:
A. the economy automatically tends toward full employment
equilibrium
B. if there is unemployment, there is also likely to be inflation
C. the economy may be in equilibrium at less than full
employment
D. the interest rate is insignificant
E. with flexible wages and prices, fluctuations in unemployment
would disappear
30. The average tax rate is equal to the:
A. Total tax liability divided by taxable income
B. Rate that will be paid on the next dollar of taxable income
C. Median marginal tax rate
D. Percentage increase in taxable income from the previous
period
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 15
GENERAL MATH
31. The circumference of a circle whose diameter is 7 inches is
approximately:
A. 22 inches
B. 28 inches
C. 38 inches
D. 154 inches
E. 14 inches
32. What is 15% of 32?
A. 4
B. 3.50
C. 4.80
D. 3.80
33. Solve the following equation for x:
3x-5=3+2x
A. 8
B. 10
C. 6
D. 14
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 16
CIVICS
34. The difference between parliamentary and presidential democracy is of:
A. Election of the executive branch
B. Election of the legislature
C. The court system
D. Government power
35. The two main objectives of law should be:
A. freedom and equality
B. freedom and happiness
C. property and protection
D. equality and suffrage
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 17
ISLAMIC HISTORY
36. Event of Miraj took place on:
A. 27th Ramzan
B. 12 Rabial Awal
C. 27th Rajab
D. 10 Shawal
37. Najashi was King of:
A. Egypt
B. Ethopia
C. Sudan
D. Jordan
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 18
EDUCATION
38. Feasibility study is also known as:
A. Correlational Research
B. Explanatory Research
C. Descriptive Research
D. Expletory Research
39. A good curriculum is always ________.
A. Static
B. Research based
C. Rigid
D. Teacher centered
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 19
SOCIOLOGY
40. What term is used to refer to ‘attempts by society to regulate people’s
thought and behavior?’
A. Social control
B. Social norms
C. Social pressure
D. Social order
41. Lower-prestige work that involves mostly manual labour is called:
A. White-collar job
B. Blue-collar job
C. Grey-collar job
D. Black-collar job
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 20
PSYCHOLOGY
42. Friendship groups begin to develop during which of the stages of
cognitive development?
A. Pre operational stage
B. Concrete operational stage
C. Sensorimotor stage
D. Formal operational stage
43. Which correlation is the strongest?
A. +.10
B. -.95
C. +.90
D. -1.00
Building Standards in Educational and Professional Testing
SAMPLE PAPER INTER LEVEL 21
ANSWER KEYS
Q #. Right Choice
1 D
2 B
3 C
4 A
5 C
6 E
7 D
8 B
9 B
10 A
11 D
12 C
13 A
14 A
15 A
16 B
17 E
18 C
19 C
20 D
21 D
22 A
23 B
24 B
25 C
26 D
27 A
28 B
29 C
30 A
31 A
32 C
33 A
34 B
35 A
36 C
37 B
38 D
39 B
40 A
41 B
42 B
43 A

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Karachi University Entry Test NTS Sample Paper for Bachelors Group”

  1. hkg says:

    marjao tm nts Allah kare

Leave a Reply

Powered by WordPress | Download Free WordPress Themes | Thanks to Themes Gallery, Premium Free WordPress Themes and Free Premium WordPress Themes